dissabte, 12 de novembre del 2016

LITERATURA MEDIEVAL: INTRODUCCIÓ


EDAT MITJANA

Període molt llarg: se situa normalment entre el 476 -caiguda de l'imperi Romà- sota l'imperi germànic i el 1453 -caiguda de Constantinoble en mans dels turcs.

Mescla de diferents fets, característiques socials, culturals.... -----> diferents tendències en literatura.
  • Inicis: domini del teocentrisme cristià i estructura social feudal de cavallers i senyors, eclesiàstics i pagesos. La literatura té finalitat moral i religiosa. S'usa el llatí escrit.
  • A partir del segle XII: burgesia (enriquiment de les ciutats) i noblesa (poder i esplendor). Nova mentalitat: literatura profana i elitista. Literatura trobadoresca, de cavalleries...
    • Avanços culturals, progrés econòmic, comerç...
    • Aparició de literatura en llengües “vulgars”: literatures nacionals europees.
    • França: centre de renovació espiritual.
  • Al final de l'Edat Mitjana: inicis de l'humanisme. Antropocentrisme.


Segons els diferents grups socials:
Bellatores: literatura cortesana i cavalleresca.
Oratores: literatura moral o doctrinal.
Laboratores: literatura popular. Literatura oral: per exemple èpica (“Chanson de Roland”, “Cantar del Mío Cid”...)

Aportació de l'edat mitjana a la literatura occidental:
  • POESIA TROBADORESCA.

  • DOLCE STIL NOVO: nova mentalitat humanista.
  • MATÈRIA DE BRETANYA.


Hi ha també influències de la LITERATURA ORIENTAL?

A través de l'Al-Andalus ens arribaren influències d'obres orientals. Copistes i traductors escriuen en àrab obres gregues (les Faules d'Isop, Aristòtil...), hindús (per exemple PANCHATRANTA , Sendebar), perses.... Per exemple el Calila i Dimna, una col·lecció d'apòlegs d'origen indi que seran llegits en àrab per autors com Ramon Llull. Segurament també degueren conèixer Les mil i una nits: recull de faules, anècdotes, refranys, contes (Simbad el mariner, Alí-Babà i els 40 lladres, Aladí i la llàntia meravellosa)... de fonts diverses, i autors desconeguts, que és dividida en mil i un capítols cap al segle XIV dins una història “marc”. Quina?






 

9 comentaris:

  1. Una història marc és la narració que enquadra un altre relat (o diversos), servint de context o de justificació. Hi ha diversos tipus d'història marc

    * un marc feble que inclou diversos contes
    * un conjunt d'episodis recordats
    * narracions col·lectives
    * justificació de la versemblança de la història principal
    * aparició d'episodis de mise en abyme

    El narrador de la història marc pot coincidir o no amb el o els de les històries enquadrades, que al seu torn poden guardar una relació directa o no amb el marc que les conté.

    Exemples cèlebres d'obres amb una història marc

    * Les mil i una nits: on el personatge de Xahrazad narra una sèrie de contes per al Sultà Xahriar durant moltes nits. Molts dels contes narrats per Xahrazad són, alhora, el marc d'altres històries, com les de Sindbad el marí.

    El concepte de la història marc es remunta a l'antiga literatura sànscrita, i es va introduir en la literatura persa i àrab a través del Pañcha Tantra.

    Altres històries¨marc¨
    * Decameró
    * Els contes de Canterbury
    * L'Odissea
    * Les Metamorfosis
    * Cims borrascosos


    ResponElimina
  2. Xahrazad és la narradora del llibre de contes àrab Les mil i una nits.

    La història per capítols explica que el sultà Xahriar es casava amb una una verge cada dia, i també que ordenava decapitar a l'esposa del dia anterior. Malgrat les protestes del seu pare, Xahrazad va passar voluntàriament una nit amb el rei. Una vegada a les càmeres reials, Xahrazad li va demanar permís al sultà per acomiadar-se de la seva estimada germana, Dunyazad. Xahrazad, li va començar a narrar un conte durant tota la nit.El rei va romandre despert i també va escoltar amb sorpresa la primera història, i al final li va demanar una altra, però Xahrazad li va dir que ja no hi havia temps perquè s'estava fent de dia. Llavors ell la va perdonar, ja que semblava que la següent història que li havia d'explicar encara seria més emocionant.

    I així el rei va conservar a Xahrazad viva mentre que demanava amb impaciència el començament de cada nova història, fins que, després de mil i una nits de diverses aventures, i ja amb tres fills, no només el rei havia estat entretingut sinó que també havia estat educat sàviament en la moralitat i l'amabilitat per Xahrazad, que llavors es va convertir en la seva reina.El nucli d'aquestes històries està format pel llibre ¨les mils nits¨

    ResponElimina
  3. La història marc de les Mil i una Nits és que el personatge de Xahrazad narra diferents contes per el sultà Xahriar durant moltes nits. Molts de contes narrats per Xahrazad són alhora marcs d'altres històries.
    Xahrazad (nom d'origen persa) és la narradora del llibre de contes àrab Les mil i una nits.
    La història per capítols explica que el sultà Xahriar es casava amb una una verge cada dia, i també que ordenava decapitar a l'esposa del dia anterior. Tot això ho feia en venjança, doncs va trobar a la seva primera esposa traint-lo. Ja havia ordenat matar a tres mil dones quan va conèixer a Xahrazad.

    ResponElimina
  4. La història marc de les Mil i una Nits és que el personatge de Xahrazad narra diferents contes per el sultà Xahriar durant moltes nits. Molts de contes narrats per Xahrazad són alhora marcs d'altres històries.
    Xahrazad (nom d'origen persa) és la narradora del llibre de contes àrab Les mil i una nits.
    La història per capítols explica que el sultà Xahriar es casava amb una una verge cada dia, i també que ordenava decapitar a l'esposa del dia anterior. Tot això ho feia en venjança, doncs va trobar a la seva primera esposa traint-lo. Ja havia ordenat matar a tres mil dones quan va conèixer a Xahrazad.

    ResponElimina
  5. Xahrazad va passar voluntàriament una nit amb el rei.Xahrazad, li va començar a narrar un conte durant tota la nit. Mentre Xahrazad narrava, el rei va romandre despert i també va escoltar amb sorpresa la primera història, i al final li va demanar una altra, però Xahrazad li va dir que ja no hi havia temps perquè s'estava fent de dia. Llavors ell la va perdonar, ja que semblava que la següent història que li havia d'explicar encara seria més emocionant.
    I així el rei va conservar a Xahrazad viva mentre que demanava amb impaciència el començament de cada nova història, fins que, després de mil i una nits de diverses aventures, i ja amb tres fills, no només el rei havia estat entretingut sinó que també havia estat educat sàviament en la moralitat i l'amabilitat per Xahrazad, que llavors es va convertir en la seva reina, ja que s'enamora d'ella.

    ResponElimina
  6. Quan parlem d'història marc es tracta d'una narració que enquadra un altre relat servint de context o de justificació. Hi ha diversos tipus d'història marc: en primer lloc hi ha un marc feble que inclou diversos contes, en segon lloc hi ha un conjunt d'episodis recordats, a més a més, també hi trobam narracions col·lectives. En quart lloc tenim les justificacions de la versemblança de la història principal i finalment; l'aparició d'episodis de mise en abyme.
    En la història marc el narrador pot coincidir o no amb el o els de les històries enquadrades, que al seu torn poden guardar una relació directa o no amb el marc que les conté.

    ResponElimina
  7. L'autora del llibre "Les mil i una nits" és Xahrazad".
    Les mil i una nits és el nom que rep una antologia de contes orientals copilats de la tradició oral de l'Índia, Egipte i Pèrsia, encara que hi ha relats que són adaptacions de contes d'altres cultures properes. El nucli d'aquestes històries és format per un antic llibre anomenat Hazar Afsana (Els Mil Mites) . El compilador i traductor d'aquestes històries a l'àrab fou, suposadament, Abu-Abd-Al·lah Muhàmmad ibn Abdús al-Jahxiyarí, que visqué en el segle IX. La primera compilació aràbiga moderna, elaborada amb materials egipcis, es publicà a El Caire l'any 1835.
    La història marc és la següent: un soldà va sorprendre la seva dona quan l'enganyava amb un altre home. Furiós, va decidir que cada dia es casaria amb una noia verge de la noblesa, hi conviuria una nit i a la sortida del sol la mataria. Xahrazad va acabar amb aquesta successió de morts mitjançant el seu talent com a narradora; cada nit començava un conte que deixava inacabat fins a la nit següent. Així va aconseguir conservar la vida fins que el soldà va decidir quedar-se amb ella per sempre ja què aquest s'havia enamorat.

    ResponElimina
  8. Un exemple precoç de la història marc, s'empra en les Mil i Una Nits, on el personatge de Xahrazad narra una sèrie de contes per al Sultà Xahriar durant moltes nits. Molts dels contes narrats per Xahrazad són, alhora, el marc d'altres històries, com les de Sindbad el marí.
    "Les mil i una nits" és també, un dels primers exemples d' "història dins d'una història", tècnica que es remunta a les tradicions narratives perses i índies, més antigues, i que ja es troba en el mencionat Pañcha Tantra de l'antiga literatura sànscrita.

    ResponElimina
  9. No podem dir que l'autora del lliber sigui Xahrazad (Sherezade). Aquesta és la NARRADORA DE LES DIFERENTS HISTÒRIES!
    Heu d'intentar resumir i només escriure les informacions rellevants!

    ResponElimina