dissabte, 3 de desembre del 2016

EL DOLCE STIL NOVO I LA LÍRICA MEDIEVAL.

DANTE I PETRARCA. EVOLUCIÓ DEL TEMA AMORÓS

Prerenaixement
A nivell europeu cap als segles XIII-XIV hi ha un augment del poder econòmic de les ciutats relacionat amb els canvis socials apariats a l'aparició de la burgesia. A Itàlia, per exemple, aquesta burgesia,enriquida per l'afany comercial incideix en l'aparició d'una "nova mentalitat" en què es valora més la vida, el conreu artístic... És precisament a les corts italianes cap a finals del segle XIII on apareix aquesta nova concepció literària de caràcter més humanista i evolucionada de la literatura trobadoresca: el "dolç estil nou".
Però digues si qui veig és l'autor
d'aquelles rimes noves que comencen:
"Dones que coneixeu el que és l'amor".
I jo a ell: "Només sóc un que, quan
l'Amor m'inspira, ho escric, i ho expresso
com ell mateix m'ho dicta dins del cor".
"Germà", em digué, "ara és quan veig el nus
que impedia al Notari, a mi, i Guittone,
el pas al dolç estil nou que ara escolto!"
(DANTE: Divina comèdia (cant XXIV del Purgatori)
Guido Cavalcanti
La cort siciliana de Frederic II serà la gran impulsora de la tasca poètica heretada dels trobadors. El grup de poetes conrearan el gènere de la "canzone", però començaran a tractar un amor "impossible" en lloc d'un amor "cortès". Aquest serà l'origen del nou ideal poètic, el "dolce stil nuovo" (definit per Dante a la Divina Comèdia) i concebut com una poesia "dolça" (més refinada, harmoniosa, plena de musicalitat, suavitat en l'expressió i el lèxic i desenvolupada a través dels gèneres del sonet, la cançó i la balada sobretot) i "nova", que tractarà un amor diferent de l'amor cortès: més pur, més subjectiu i espiritualitzat i en què la dama ja no serà la "midons" cortesa, sinó que serà una "donna angelicatta", una dona espiritual, idealitzada i adorada, a través de la qual el poeta podrà perfeccionar-se espiritualment.
"La poesia és el resultat d'un impuls del cor, que provoca el naixement de les paraules adequades sense necessitat de cap més esforç: en definitiva, seria com escriure un dictat. [...] L'amor es converteix en una virtut que s'identifica amb la noblesa de l'esperit" (Carlos Alvar a Lecciones de literatura universal)
Arnaut Daniel (trobador) serà el gran model que prenen els iniciadors d'aquest nou estil: en primer lloc GUIDO GUINIZELLI (precursor de Dant), que aprofundirà en la meditació espiritual a l'hora de fer poesia; i sobretot GUIDO CAVALCANTI (amic de Dant).
Llegiu el poema que trobareu a la pàgina 49.

"Dolç estil nou":



Activitats:
1. Explica detalladament en què consisteix el "Dolç Estil Nou":
  • Què és?
  • Quan i on apareix?
  • Quines característiques té?
  • Per què s'anomena així?
  • De quina manera s'oposa a l'estil anterior? (amor cortès)
  • Quins autors podem identificar com a precursors?
  • Quins dos autors hem de destacar dins aquest moment a Itàlia?
2. Realitza una graella en què anotis la informació biogràfica bàsica de Dant i de Petrarca, així com les seves obres més destacades i les característiques més importants de la seva literatura. Pots consultar les dues entrades següents.

3. Amb el material que hagis recollit i contestat de les dues activitats anteriors, realitza un text explicatiu amb el següent títol: "Dolç Estil Nou. Dant i Petrarca" (màxim dues cares de full).

4 comentaris:

  1. 1.Explica detalladament en què consisteix el "Dolç Estil Nou":
    Què és?
    És un important moviment poètic italià, que es va desenvolupar al segle XIII. Corrent que assenyala l'inici del segle, el dolce stil nuovo influirà part de la poesia italiana fins a Petrarca.
    Quan i on apareix?
    Apareix a Florència, precisament dins les corts italianes cap a finals del S. XIII.
    Quines característiques té?
    La dama és una mediadora entre l'home i Déu. Màxima exaltació de la dona. A les poesies el sentiment sincer n'és abundant. Pel que fa a la mètrica usaren els sonets i les cançons.
    Per què s'anomena així?
    S'anomena així perquè:
    Dolç -> perque és més refinada harmoniosa, plena de musicalitat, suavitat en l'expressió i el lèxic i desenvolupada a través dels gèneres del sonet, la cançó i la balada sobretot
    Nova -> tractarà un amor diferent de l'amor cortès
    De quina manera s'oposa a l'estil anterior? (amor cortès)
    A l'amor cortès la dona se la idealitza com una senyora feudal, mentre que al Dolç estil nou se la idealitza com una dona espiritual, idealitzada i adorada, a través de la qual el poeta podrà perfeccionar-se espiritualment (donna angelicatta.)
    Quins autors podem identificar com a precursors?
    Com a impulsors hi trobam: Guido Guinizelli que que aprofundirà en la meditació espiritual a l'hora de fer poesia i Guido Cavalcanti que És gairebé un component tècnic d'aquesta lírica que una dona sigui la destinatària dels versos del poeta. La dona idealitzada, en el cas de Cavalcanti està unida a idees complexes i dramàtiques
    Quins dos autors hem de destacar dins aquest moment a Itàlia?
    Hem de destacar a Dante i Petrarca.

    ResponElimina
  2. Activitat 1: Explica detalladament en què consisteix el "Dolç Estil Nou":

    -Què és?
    És un important moviment poètic italià, que es va desenvolupar al segle XIII. Corrent que assenyala l'inici del segle, el dolce stil nuovo influirà part de la poesia italiana fins a Petrarca. Esdevé guia d'una profunda recerca cap a una expressió refinada i noble dels propis pensaments, separant la llengua del vulgar, portant la tradició literària italiana vers l'ideal d'un gest cercat i àulic.

    -Quan i on apareix?
    És precisament a les corts italianes cap a finals del segle XIII on apareix aquesta nova concepció literària de caràcter més humanista i evolucionada de la literatura trobadoresca: el “dolce stil novo”. Tot i què exactament neix a Neix a Florència , ciutat d'origen de gairebé tots els components del moviment stilnovista, entre el 1820 i el 1310. tret del pistoienc Cino da Pistoia i del bolonyès Guido Guinizelli.


    -Quines característiques té?
    S'hi crea un nou concepte d'amor i, també, un nou concepte de dona, vista ara com a dona angelical: la dona, segons la visió estil novística, té la extraordinària virtut d'ennoblir la ment i fer de mitjancera entre Déu i el poeta, a partir d'un intercanvi de mirades fugaces.

    -Per què s'anomena així?
    L'origen de l'expressió cal cercar-lo a la Divina Comèdia de Dante Alighieri (Cant XXIV del Purgatori): el rimador guittonià Bonagiunta Orbicciani da Lucca hi defineix la cançó de Dante Donne ch’avete intelletto d'amore (Dones que teniu intel·lecte que distin') amb l'expressió dolce stil nuovo, amb la qual la distingeix de la producció precedent, com la del Notaro, pel mode de penetrar lluminós i simple, lliure del nus de l'excessiu formalisme estilístic.


    -De quina manera s'oposa a l'estil anterior? (amor cortès)
    L'amor cortès fa una idealització de la dona com una senyora feudal. Mentre que al Dolç estil nou, és idealitzada com una dona espiritual i adorada; a través de la qual el poeta podrà perfeccionar-se espiritualment també es coneguda com “donna angelicatta”.

    -Quins autors podem identificar com a precursors?
    Els autors més destacat són Guido Guinizelli i Guido Cavalcanti. Aquest primer aprofundirà en la meditació espiritual a l'hora de fer poesia. Mentre que Guido Cavalcanti fou un component tècnic d'aquella lírica; que la dona sigui la destinatària dels versos del poeta. La dona idealitzada, en el cas de Cavalcanti està unida a idees complexes i dramàtiques.

    -Quins dos autors hem de destacar dins aquest moment a Itàlia?
    Cal destacar Dante i Petrarca.

    ResponElimina
  3. 2.Realitza una graella en què anotis la informació biogràfica bàsica
    de Dant i de Petrarca, així com les seves obres més destacades i les
    característiques més importants de la seva literatura. Pots consultar
    les dues entrades següents.
    DANT.
    Va néixer a Florència l'any1265 , i és d'origen burgès. Morí a Revenna al 1321.
    Estudià retòrica i filosofia.
    Als 9 anys s'enamorà de Beatriu.
    Fou desterrat i s'hagué d'exiliar.
    Primera etapa conrea poesia més juvenil.
    Rimes.
    La Flor.
    La vida Nova.(31 poemes inspirats en Beatriu). Tema mort de l'estimada.
    Farà estudis en llatí sobre la llengua italiana.
    Al 1304 elaborarà la seva obra més coneguda, la Divina comèdia.
    Llarg poema al·legòric.
    Obra senzilla i directe, estil gens elevat.
    Comença malament i acaba bé.
    Expressa l'amor per Beatriu.
    Descriu el procés de salvació de l'ànima pecadora.
    Relata una peregrinació imaginària de l'autor a l'infern on és guiat
    pel poeta llatí Virgili, i per Beatriu.
    3 parts:
    Infern: 4270 versos on van baixant aquest abisme subterrani que ell
    considera que té forma cònica, està situat sota Jerusalem.
    Purgatori: 4755 versos en què pugen una muntanya per arribar a Déu i
    al paradís terrenal. El Purgatori és el lloc d'expiació, on les ànimes
    es purifiquen i corregeixen.
    Paradís: 4748 versos. El paradís és el lloc on habita Déu i on l'ànima
    pot finalment descansa.

    PETRARCA.
    Va néixer a Arezzo l'any 1304 a una família burgesa. Morí l'any 1374.
    Va estudiar fora.
    A un viatge amb el papat, coneix a Laura que és convertirà en el seu
    símbol d'ideal amoròs.
    Escriu l'obra Canzoniere recull de 366 textos poètics entorn al tema central del seu amor per Laura: parla del seu enamorament i també introdueix el tema de la mort.
    És reconegut com a poeta en vida. L'any 1341 el coronen poeta a Roma.
    Escriu Trionfi que són textos al•legòrics en què parla del seu camí vital al voltant del seu amor per Laura.
    Petrarca és dels primers autors humanistes, ja que enalteix l'ideal clàssic. molta obra en llatí: Africa (poesia), Secretum (on expressa els sentiments amorosos més turmentats) o De vida solitaria.
    Petrarca és l'autor que consolida la literatura italiana prerenaixentista.
    Crea un nou estil el pretarquisme: que tractarà un amor impossible per una dona idealitzada"angelicatta". El petrarquisme és un amor no correspost, insatisfet i ple d'insatisfaccions.
    Molts autors postariors usen el petrarquisme, com és el cas de Ausiàs March o Garcilaso.

    ResponElimina
  4. DANTE:
    -Nascut a Florència l'any 1265, és d'origen burgès.
    -Estudià filosofia i retòrica.
    -Als 9 anys s'enamorà i més endavant es casà.
    -Degut a la seva activitat política, fou desterrat i s'hagué d'exiliar.
    -a morir a Ravenna l'any 1321.
    -En la seva primera etapa conreà la poesia juvenil.
    -Rimes: “La flor”.
    -Va fer estudis en llatí sobre la llengua italiana.
    -Al 1304 creà la seva obra més coneguda, la Divina comèdia; es tracta d'un llarg poema al·legòric. A més a més, es una obra senzilla i directe, d'estil gens elevat.
    -La seva obra es divideix en tres parts:
    1) L'infern: format per 4270 versos; on van baixant aquest abisme subterrani que ell
    considera que té forma cònica. Es troba situat sota Jerusalem.
    2)Purgatori: compost per 4755 versos en què pujen una muntanya per arribar a Déu i
    al paradís terrenal. El Purgatori és el lloc d'expiació, on les ànimes es purifiquen i corregeixen.
    3) Paradís: 4748 versos. El paradís és el lloc on habita Déu i on l'ànima pot finalment descansar.

    PETRARCA
    -Va néixer a Arezzo l'any 1304 a una família burgesa i morí l'any 1374.
    -A un viatge amb el papat va coneixer a Laura que es convertí en el seu símbol d'ideal amoròs.
    -Escriu l'obra Canzoniere on recull 366 textos poètics entorn al tema central del seu amor per Laura. A més a més, parla del seu enamorament i també introdueix el tema de la mort.
    -Petrarca és l'autor que consolida la literatura italiana prerenaixentista.
    -Va crear un nou estil del pretarquisme: tractarà un amor impossible per una dona idealitzada "angelicatta". El petrarquisme fa referència a un amor no correspost i ple d'insatisfaccions.
    -Molts autors posteriors fan ús del petrarquisme, com n'és el cas de Ausiàs March.






    ResponElimina