dissabte, 3 de desembre del 2016

DANT: poesia al·legòrica

DANTE ALIGUIERI (1265-1321)

Nascut a Florència i d'origen burgès, estudià retòrica i filosofia. Als 9 anys s'enamorà de Beatriu (el nom vertader de la qual era Bice di Folco Portinari). Morta aquesta es casà, però a causa de les seves activitats polítiques i de la seva posició antipapal, fou desterrat i s'hagué d'exiliar. Morí a Ravenna el 1321.
En una primera etapa conrea un tipus de poesia més “juvenil”, per exemple a l'obra Rimes, La flor (inspirat en el Roman de la Rose) i a Vida nova (31 poemes inspirats en Beatriu). Segueix les línies del "dolç estil nou" en què atorga poder beatífic a la dama ("donna angelicatta"), però hi afegeix també el tema de la mort de l'estimada.
També farà estudis en llatí sobre la llengua italiana: De vulgari eloquentia.
Entre 1304 i 1320 elaborarà la seva obra més coneguda, la Divina comèdia, un llarg poema al·legòric. El nom de “comèdia” és perquè considera que és una obra senzilla i directa, d'estil gens elevat i perquè comença malament i acaba bé; l'adjectiu “divina” fou afegit per Boccaccio.





A més d'expressar l'amor per Beatriu, descriu al·legòricament el procés de salvació de l'ànima pecadora. Relata una peregrinació imaginària de l'autor a l'infern on és guiat pel poeta llatí Virgili (a l'infern i al purgatori) i, posteriorment (al paradís), per Beatriu.




Consta de tres parts:
  • Infern:  4270  versos on van baixant  aquest abisme subterrani que ell considera que té  forma cònica (com un embut) i que està situat sota davall Jerusalem.  Es tracta del regne del pecat organitzat en nou cercles concèntrics (d'ample a estret) fins a la punta (el  centre de la terra, on es trobarà Satanàs): en cada un d'ells hi ha els pecadors castigats segons els seus pecats i les penes que pateixen els condemnat són més dures a mesura que van baixant al centre. 





  • Purgatori:  4755 versos en què pugen una muntanya per arribar a Déu  i al paradís terrenal. El Purgatori és el lloc d'expiació, on les ànimes es purifiquen i corregeixen. Té forma de muntanya dividida en set replans segons els set pecats capitals (supèrbia, enveja, ira, peresa, gola, avarícia i luxúria). A mesura que es pugen els replans la culpa és menys greu.  A dalt de tot de la muntanya es trobaran el Paradís.






  • Paradís:  4748 versos. El paradís és el lloc on habita Déu i on l'ànima pot finalment descansa. En l'inici del camí,Virgili desapareix i serà Beatriu qui farà de guia al poeta. El mena pels nou cels, esferes transparents i  concèntriques mogudes per àngels i, al desè cel és on Dant hi veurà Déu, la Verge i els sants.  
Encontre de Dant i Beatriu al paradís




Es tracta d'una obra al·legòrica que pren part de simbologies medievals i pròpies. Per exemple és simbòlic l'ús dels nombres: es tracta de 3 parts dividides en 33 parts cada una, i, si hi sumam el pròleg formen 100 apartats, nombre considerat perfecte. Els versos són tercets d'art major encadenats.
Aquesta obra reflecteix l'enorme cultura de l'autor ja que hi apareixen anomenats artistes, poetes, religiosos, polítics, amics i enemics del poeta, personatges històrics, mitològics... D'aquesta manera podem dir que és un compendi de diferents temes expressats en un estil realista i senzill.


Mappa dell'Inferno de Botticelli

Casa de Dante a Florència

Màscara mortuòria de Dante (Palazzo Vecchio. Florència)









Tràiler de la pel·lícula "Inferno" a partir del llibre de Dan Brown




ACTIVITATS:
  • Llegeix el text de la pàgina 50: com és descrit Llucifer?
  • Llegeix el cant I de l'Infern i contesta:
    • Com apareix descrit i definit Virgili?
    • En quina persona apareix narrada l'aventura?
    • Quins sentiments demostra Dant en aquesta situació?
  • Fixa't en l'estructura de l'Infern i contesta:
    • Cerca cinc dels personatges de la mitologia i l'èpica estudiats a classe i ubica'ls en el cercle de l'infern.
    • Quins autors que coneguis es troben, segons Dant, als Llimbs?
  • Revisa el cant XXVI de l'Infern i contesta:
    • Quin personatge introdueix Dant en aquest cant? Què en destaca?
  • Mira l'estructura del Purgatori i contesta:
    • Quins càstigs reben cadascun dels pecats per expiar?
    • En quin replà situa Guido Guinizelli? I Arnau Daniel?
    • On es troba Beatriu?
  • Revisa la versió completa de Paradís i copia els set darrers versos. Prova de fer-ne una paràfrasi en català.
  • Explica l'ús de l'adjectiu en aquestes frases: "Els policies, en entrar a la casa, es trobaren amb una visió dantesca" i en aquest fragment de notícia: "Durant la primera etapa, la pluja va caure de manera abundant acompanyada de trons i llamps, un escenari dantesc en el qual era molt difícil competir".






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada