dimarts, 27 de setembre del 2016

LITERATURA GREGA: LÍRICA



Érato, musa de la poesia lírica
Abans de l'escriptura devia existir una mena de poesia oral religiosa o profana que devia acompanyar-se amb un instrument musical (cítara, lira...): devien ser cants de celebracions, festes, noces, funerals... Amb l'arribada de l'escriptura apareix la lírica culta. Aquesta serà:

              coral: composta perquè la interpreti un cor, sovint era també ballada en grup i destinada a amenitzar celebracions religioses o profanes com processons, jocs, victòries militars... Aquest tipus de poesia es diluí cap als segles VI o V aC en el teatre. Hem de destacar les obres de PÍNDAR.

              monòdica: individual. Tracta els temes universals i lligats a la realitat: l'amor, la mort, el pas del temps, la vellesa,... Hem de destacar l'obra de SAFO, ALCEU o ANACREONT.


Lírica grega arcaica

Gèneres de la lírica: ELEGIA (un tipus de poema destinat a lamentar-se per una pèrdua: la mort d'algú estimat, el pas del temps des d'una etapa feliç, la constatació de la vellesa o el mal o la desaparició de qualsevol idea positiva), POEMA IÀMBIC, EPIGRAMA (és una composició poètica breu que expressa un sol pensament principal festiu o satíric de manera enginyosa. Era una inscripció que es posava damunt d'un objecte, que podia ser un exvot, un regal, una estàtua o una tomba. Els epigrames sobre les tombes van formar classe a part i es van denominar epitafi. Així, l'epigrama "strictu sensu" va passar a designar el poema enginyós caracteritzat per la seva brevetat per a poder passar per rètol o inscripció), POESIA MÈLICA, DITIRAMBES, EPITALAMI, HIMENEU, EPINICIS...
Vocabulari bàsic de la literatura grega
Poemes grecs de tots els temps

Safo i Alceu

SAFO (---640-580aC)
Sembla que va néixer a l'illa de Lesbos (a la ciutat d'Èresos o a la de Mitilene) i que provenia d'una família noble i rica. Se sap que es casà i tingué una filla (Cleis), que menciona en alguns poemes. Es dedicava a educar les joves de la noblesa de l'illa en formació musical: educació, costums fins, elegància en el vestir, domini del cant i la dansa, preparació per participar en les festes i rituals... Sovint dedicava epitalamis o cants nupcials a les alumnes de la seva escola que es casaven.  Va ser lloada com a poetessa en vida (tant pels seus contemporanis com Alceu o Anacreont com per filòsofs i autors poesteriors) i se sap que es recolliren nou o deu llibres de poemes, però només ens n'han arribat fragments (uns 200) i un poema sencer "Himne a Afrodita". Els temes de les seves poesies (bàsicament l'amor) parlen de la passió, la gelosia, els desenganys, el patiment... de manera molt íntima, senzilla i delicada.
Existeix una llegenda que diu que se suïcidà en ser rebutjada pel jove de qui estava enamorada.
  • Llegeix l'Oda a Afrodita de Safo i alguns dels fragments de les seves obres i copia els que t'hagin agradat més.





4 comentaris:

  1. ¨Ben fet que hagis vingut, perquè em tornava boja
    per tu, em febrejava el cor bleït per l’ànsia. ¨

    ResponElimina
  2. Una vez junto a mí, ¡oh diosa!, sonrientes tus labios inmortales,preguntaste por qué te llamaba, qué pena tenía,qué nuevo deseo agitaba mi pecho,y a quién pretendía sujetar con los lazos de mi amor.

    Si ahora no te ama, te amará hasta cuando no lo desees.

    ResponElimina
  3. LA COSA MÉS BONICA DEL MÓN

    Hi ha qui diu que un exèrcit, o una tropa
    de cavallers, o una flota, és la cosa
    més bonica del món; per mi, en canvi,
    és el que estimes.

    És fàcil fer que qualsevol ho entengui:
    Hèlena, que en bellesa avantatjava
    tots els mortals, va abandonar el seu home
    distingidíssim

    i travessant la mar va arribar a Troia,
    i ja no va pensar en la seva filla
    ni en els seus pares estimats, sinó que
    va esgarriar-la,
    [no pas a contracor, la dea Cipris].
    . . . . . .
    [Ella] ara d’Anactòria, que és fora,
    fa que em recordi:

    voldria veure el seu pas adorable
    i l’espurneig radiant dels seu rostre
    molt més que els carros lidis i el soldats amb
    totes les armes.

    ResponElimina